MASTERCHEF POLSKA

W 2019 roku zostałam zaproszona do udziału w produkcji półfinału MasterChef Polska nagrywanego w Meksyku. Nie bez powodu wybrano właśnie ten kraj na kolejną edycję programu - kuchnia meksykańska jest jako jedyna na świecie wpisana na listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. 

W ósmej edycji Masterchefa piątka uczestników najpierw poznawała tajniki lokalnej gastronomii Jukatanu, aby później zaprezentować swoje dania na meksykańskiej fieście w uroczym miasteczku Izamal. 

Z Półwyspu przenieśliśmy się do środkowego Meksyku, gdzie w klimatycznych hacjendach zawodnicy dalej walczyli o tytuł MasterChefa. Nie było łatwo! Półfinał był nagrywany w kilku oddalonych od siebie miejscach, a pogoda płatała straszne figle. Najpierw trzeba było walczyć z tropikalnym upałem Jukatanu, potem uporać się z nagłym gradobiciem w Tlaxcali.

Przez kilka miesięcy razem z ekipą TVN szukaliśmy lokacji do programu, przygotowywaliśmy materiały do scenografii i negocjowaliśmy z lokalnymi kontrahentami. Oprócz tego byłam odpowiedzialna za organizację transportu całej ekipy oraz sprzętu w mieście Meksyk i okolicach. Pomagałam również w tłumaczeniach na żywo w wozie realizacyjnym.

Dla mnie było to pierwsze doświadczenie przy pracy z tak dużą produkcją i niewątpliwie ogromne wyzwanie, ale przede wszystkim możliwość pracy z fantastycznymi profesjonalistami przy ciekawym projekcie. 

 

Cieszę się, że MasterChef Polska przybliżył polskim widzą różnorodną gastronomię Meksyku, a być może wielu z nich zachęcił do przyjazdu tutaj. Kuchnia meksykańska polskiemu odbiorcy często kojarzy się z potrawami, które w Meksyku są mało popularne.

Chili con carne, burrito czy nachosy to dania kuchni teksasko-meksykańskiej (Tex-Mex) i są typowe dla południowego USA. Tutaj każdy region ma swoje przysmaki, i nie spsób je wszystkie poznać w ciągu jednej wizyty. Meksykańska gastronomia łączy w sobie dwa światy: z jednej strony mamy prehiszpańskie składniki, takie jak kukurydza, fasola, papryka, kakao, ale i różne owady, kwiaty i nasiona, z drugiej strony wpływy hiszpańskie, ale nie tylko – w końcu słynne tacos al pastor to danie pochodzenia libańskiego. W poniższym fragmencie programu jeden z najlepszych latynoamerykańskich szefów kuchni, Ricardo Muñoz Zurita, przedstawia uczestnikom typowe dla środkowo- południowego Meksyku danie: kurczak w sosie pipián

 

 

W półfinale obok Magdy Gessler i Michela Morana wystąpili specjalni meksykańscy goście: 

Aquiles Chávez – właściciel kilku restauracji (Sotero, La Fisheria y La Sirena Puerca), jeden z najbardziej uznanych szefów kuchni w Meksyku, rozpoznawany również za granicą. Wystąpił w wielu znanych programach telewizyjnych, promując gastronomię swojego kraju. Specjalizuje się w potrawach mięsnych i owocach morza. Urodził się w stolicy, ale dorastał w stanie Tabasco. Mówi, że największą satysfakcję ma, gdy widzi, że ludziom smakują jego dania. 

Dominika Paleta – urodzona w Krakowie aktorka meksykańska. Debiutowała w 1997 r. w telenoweli „Amada Enemiga”. Rok później została laureatką Eres Award dla Najlepszej Nowej Artystki za rolę Gemy w serialu „La Usurpadora” (w Polsce znanym pod tytułem „Paulina”). Oprócz tego znana jest z takich seriali jak " Tajemnice pocałunku (2000), Virginia (2001) i Triumf miłości (2010). 

Informacje o programie oraz odcinki można znaleźć na stronie https://masterchef.tvn.pl/

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

0048 886 53 93 77 Whatsapp

 

Wszystkie teksty oraz zdjęcia na stronie są własnością Iwony Klemczak (chyba, że jest zaznaczone inaczej) i podlegają prawom autorskim. Kopiowanie w części lub całości wymaga pisemnej zgody autora. 

selloPBGuczetnik1.png
Dominika Paleta

Zdjęcie Iwony Klemczak z Dominiką Paletą